Lidt om Engelske roser

Engelske roser er næsten unikke og særdeles velegnede i haven eller i buketten

 

For mange ganske almindelige haveejere er begrebet, engelske roser, noget man godt ved, hvad er, men som man ikke har tænkt så meget over. Vi mener dog alle sammen at vide, at der refereres til noget med gamle engelske roser, klassiske roser med duft.

Og det er da også nogenlunde, der hentydes til.

Vi skal i hvert fald tilbage til nogle af de gamle rosesorter fra det 18. og 19. århundrede, hvor adskillige krydsninger indenfor Bourbon, Damask, Portland og Gallicas-roserne efterfølgende førte til nye, velegnede hybrider. Men faktisk blev engelske roser først introduceret i 1969 og navnet skyldtes, at England jo altid havde haft store traditioner indenfor haver og roser gennem århundreder.

De engelske roser er hovedsagelig kendetegnet ved deres meget smukke, ofte kompakte og fyldte blomster med en meget stærk duft. Hele planten er harmonisk i sin opbygning og dermed særdeles velegnet til brug i de fleste haver. Og så er der megen romantik omkring dem.

I litteraturen kan man læse, at gode haveroser bærer tidligblomstrende, klassiske, næsten gammeldags blomster. ’En sådan stræben ville i sig selv være umagen værd, men i de engelske roser søger vi en karakter, der giver dem lidt mere end det’.

Stor anvendelighed

Sådanne roser, der i sin helhed og harmoni udviser en meget smuk elegance , fortjener opmærksomhed og udbredelse, der står i forhold til deres egenskaber. Det vil ofte sige på voksepladser, hvor mennesker opholder sig og hvor deres duft så fint fornemmes i de stille sommeraftener. De kan anvendes solitært eller de kan med stor fordel udplantes i grupper i større sammenhængende busketter bestående af andre blomstrende prydbuske . Sorterne kan på denne måde sagtens blandes, idet farverne hos de engelske roser, og måske især deres fyldte og smukke blomster, næsten altid vil harmonere ved naboskabet.

Og buketterne er noget særlig. En frisk buket fra haven, bestående af engelske roser i en bowle, vil altid være en behagelig oplevelse for vore sanser, og roserne vil også passe fint til langt de fleste af vore almindelige haveblomster. Faktisk er disse roser utrolig efterspurgte af blomsterdekoratører på grund af deres farver og form. Egenskaber, der ofte tillader dem at se smukke og dekorative ud i en spand, hvor de måske blot er henkastet inden de arrangeres i deres vase.

Planteskole-Ringens planteskoler tilbyder netop i år nogle af disse meget smukke engelske roser til sine kunder. Så benyt dig af chancen til at få engelske roser i haven til glæde for dig selv, din have og ikke mindst familie og venner, der måske nok forstår, at værdsætte de unikke blomster. I haven eller i buketten.