Start foråret allerede nu

Gør det selv planter til haven

Foråret er lige om hjørnet, og dermed er tiden inde til at så sommerblomster, grøntsager og krydderurter til forspiring i vindueskarmen. Dermed får dine planter et godt forspring i trygge rammer, så de er klar til udplantning, når den tid kommer.

 Hvis der er noget, der kan få forårsfornemmelserne til at stå i fuldt flor, så er det, at forspire frø i bakker og potter. Endelig kan man få lidt jord under neglene, og stor er begejstringen den dag, den første lysegrønne spire titter frem i jordoverfladen.

Forspiring er især en god ide til de arter, der er langsomme startere. Når de får lov at tyvstart i vindueskarmen, kommer de langt tidligere i blomst eller bliver klar til høst, end hvis de bliver sået direkte på voksestedet. Det sikrer en dejlig lang sæson og er i nogle tilfælde en direkte forudsætning for at få fuld fornøjelse af planterne.

Så altid i rene potter eller bakker i en god så- og priklejord beregnet til formålet. Vand jorden grundigt op, før du fylder den i bakkerne. Bland med vand, indtil du lige nøjagtigt kan presse vand ud af jorden, når du klemmer den i hånden.

Pas på, at frøene ikke kommer for dybt ned i jorden. En nyttig tommelfingerregel lyder, at frø skal dækkes af et jordlag af samme tykkelse som frøet selv. Det vil i mange tilfælde sige næsten ingen ting. Dæk potterne med plast eller brug et minidrivhus, der sikrer mod udtørring i fremspiringsfasen.

Der er stor forskel på, hvor hurtigt frø spirer. Det er en egenskab, der knytter sig til arten. Nogle dukker frem efter et par dage, de fleste i løbet af en uges tid, mens det for andre godt kan tage et par uger. Det gælder for eksempel skærmplanter som persille og gulerodsblomst, der kræver lidt ekstra tålmodighed og omsorg i en lidt længere periode.

 

Godt grej til forspiring

 

Kæmpe frøsortiment

Uanset om du vil dyrke blomster, grønsager eller krydderurter, finde du et kæmpe udvalg kvalitetsfrø af både arter og sorter hos Home & Garden.