Nu er det staudetid

Oktober er det helt perfekte tidspunkt at plante stauder i.
Nu er jorden lun og det betyder at planterne når at brede sig i jorden med solide rødder inden vinteren. De fleste har også mere tid til havearbejde nu end i det fortravlede forår, hvor alt skal nås.
 
Hvad skal jeg så plante, hvis jeg gerne vil have et godt staudebed med mange blomster hele sæsonen, spørger du.
Jamen, du får da bare en opskrift her, hvor jeg har brugt stauder, sådan at de repræsenterer hver sin periode, når blomstringen tager fat. Men flere af dem forsætter med at blomstre hen over flere uger. Det er dog også i høj grad løvet, der gør et staudebed flot og derfor er flere af de valgte stauder med løv, der i sig selv er værd at se på.

 

 

Forår

1. Forårsvortemælk, (Euphorbia polychroma) er en af de skønneste forårsstauder med limegrønne blomster april-maj. Passer flot sammen med hvide tulipaner, der også lægges i jorden nu. Om efteråret får løvet glødende høstfarver.

Forsommer-sensommer

2. Storkenæb ’Sylvias Surprise’, (Geranium) er en ualmindelig længeblomstrende storkenæb, der passer i ethvert staudebed. Klippes ned, når eller hvis den vælter. Derefter kommer der nye blomster helt frem til oktober.

Sommer

3. Almindelig blåkant ’Walker’s Low’, (Nepeta x fassenii) er vidunderlig blå og blomstrer længe. Midt på sommeren skæres blåkant ned, så de lange blomsteraks fjernes, derefter vandes og stauden vil skyde nye grønne skud, hvor der kommer en flot blomstring resten af sommeren.

 

 

 

Sensommer

4. Purpursolhat ’White Swan’, (Echinacae) er den skønneste sensommerstaude til haven. Den findes i mange andre farver. Vil du have to forskellige i bedet, kan du roligt vælge frit, for purpursolhat har en så karakteristisk blomsterform, at den giver bedet sammenhæng, selvom farverne er forskellige. Blomster fra august til hen i september.

Efterår

5. Alunrod, Heuchera findes i et utal af sorter. Det er lave planter med løvfarver, der spænder fra gulligrønt, over grønt til vinrødt. Nogle af dem med smukke marmoringer. Det er i høj grad løvet der pynter i bedet om efteråret og til langt hen på vinteren. Blomsterne på de forskellige sorter spænder fra den sart rosa til røde og rødorange blomster.

 

 

Smukt staudebed hele åretDisse forårs- og forsommerblomstrende stauder er sandsynligvis ikke i blomst nu, hvor du køber dem, men stol på rådgivningen og etiketten. Der kommer fine blomster til næste år.

Bedet måler 2 x 2 meter og de felter, der er plantet til, ligger diagonalt hen over bedet. På den måde opstår der trekanter og kvadrater med hver sin staudeart. Det giver et flot kig henover bedet, som ikke ser så ”tegnet” ud, men ligner et mere naturligt tilplantet bed.Når du planter dine stauder i sensommeren, kommer de virkelig godt fra start til foråret. Med kraftig vækst og mange blomster. Vil du have et skønt staudebed er det altså nu, du skal på planteskolen, fordi du her kan se hvilke farver og former blomster og løv har. Derfor er det også nemt at kombinere de rette nuancer nu. Hvert helt felt måler ca. 60 x 60 cm og indeholder 3-4 stk. af den nævnte staude.