Havens CO2 regnskab

Enhver, der har en have, yder sit eget lille bidrag til klodens hårdt pressede klima. Jo flere planter – og jo flere forskellige planter, du planter i haven - des større er din håndsrækning til miljøet.

 

Planter kan noget, ingen andre organismer på kloden kan. De kan nemlig binde luftens CO2 med hjælp fra solens stråler og dermed opbygge de faste næringsstoffer, der i bund og grund er forudsætningen for liv på jorden.

I takt med at flere og flere vil bo i byerne, bliver mere og mere af verden asfalteret. Det går ud over de naturlige plantesamfund, og det er en af grundene til, at verden så at sige gisper efter luft, og at CO2 problematikken er et vigtigt punkt på den globale dagsorden.

Som haveejer har du mulighed for at pynte lidt på CO2 regnskabet og i det hele taget gøre noget godt for miljøet. Jo flere planter, du planter i din have, jo større bliver dit bidrag.

 

Danske planter har rejst kortest

Når det gælder klimaeffekten, er det ikke så afgørende, hvad du planter. Det vigtige er, at du planter frem for at dække jorden med fliser.

Men det er alligevel en god ide at tænke lidt over dit plantevalg. Det er jo for eksempel indlysende, at planter, der er blevet til i danske planteskoler, har rejst betydeligt mindre, end planter fra udenlandske planteskoler. Turen hertil koster på CO2 regnskabet.

 

Behold dit haveaffald

Endnu en enkel men sikker vej til at pynte på CO2 regnskaber er at lade så meget haveaffald som overhovedet muligt blive i haven. Der er meget CO2 bundet i grene, stammer og rødder, der kun langsomt frigives, når plantematerialet nedbrydes ad naturlig vej.

Med en kompostbeholder kan plantematerialet ovenikøbet trylles om til lækker kompost, der kan genbruges i haven og hjælpe til med at forbedre jorden.

Og samtidig sparer du jo på CO2 kontoen, når du ikke starter bilen for at køre dit haveaffald på genbrugspladsen.

 

Pas på bierne

Haver med en omfattende og varieret beplantning fungerer som små oaser for insekter, fugle og dyr i bymiljøet, hvor det ellers kan være svært at finde føde og levesteder.

Biodiversitet er endnu et alvorligt emne på den globale dagsorden, hvor især en faldende bestand af bier vækker bekymring. Det er jo bierne, der står for bestøvning af planterne og dermed for arternes overlevelse. Uden bier, ingen frø og frugter, og så har vi et seriøst problem.

Når du planter blomstrende planter i din have, hjælper du bierne. Og også her gælder det, at jo flere forskellige planter, din have har at byde på, jo større er buffeten for dyrelivet, og jo flere forskellige dyr hjælper du.

I øvrigt kan en gammel træstamme, der får love til at ligge og forvitre, give føde og levested til et enormt antal arter, ligesom et vildsomt hjørne i haven med en bunke gamle grene er et kærkomment helle for for eksempel pindsvin.

 

Undgå oversvømmelser

Endnu en god klimagrund til at plante masser af planter i sin have frem for at dække den med belægninger er, at planterne hjælper til med at opsuge regnvand, der ellers bare fosvinder i kloakkerne eller forårsager oversvømmelser. Et problem, der er vokset gennem de senere år også i Danmark, fordi klimaforandringer har givet os kraftigere regnskyl og fordi, store områder i byerne er asfalteret eller dækket med fliser.

KUNDEKLUB

Du får særlige tilbud til kundeklubspris og nyhedsbreve på mail. Her giver vi tips og gode råd til dig og din have samtidig med, at vi fortæller om nyheder indenfor alt det grønne.

Tilmeld