De bedste gemmeæbler og dem til chips

De bedste gemmeæbler og dem til chips

Drømmer du om at sætte tænderne i dine egne søde og saftige æbler - og gerne i mere end et par uger i sensommeren? Så er det værd at vælge æblesorter, som du både kan nyde friske og samtidig få glæde af som gemmeæbler, til mad og sunde, søde chips.

 

Men hvilke sorter egner sig både til at spise friske fra træet og holder samtidig saft og kraft til hen på vinteren? Her får du fem gode bud på æbler, der giver dig langstrakte æbleglæder.

 

Smagen af dine egne solmodne æbler friskplukket fra træet er en af sensommerens og efterårets rendyrkede haveglæder. Vil du gerne strække glæden yderligere, så du også kan nyde sødmen fra dine egne æbler til en lun æblekage eller som sunde, tørrede chips på din morgenmad på de kolde efterårs- og vinterdage? Så vælg æblesorter, som du både kan spise friske og lagre længe. Ved at vælge spiseæbler, der også er gode gemmesorter, får du det bedste af begge verdener.

 

Lav en taktisk trio

Her får du fem forslag til sunde sorter, som giver dig langstrakte smagsoplevelser. Både gode, gamle sorter som Rød Ingrid Marie og nye, sunde sorter, som sætter frisk kulør på din æbleglæde.

 

Har du plads til tre æbletræer i din have, så kan du med fordel vælge tre æblesorter, der modner forskudt. Ved at vælge en tidlig sort, som ’Discovery’, der modner allerede i august, en mellemtidlig sort, som ’Rød Aroma’, der modner i september og ét af disse spise- og gemmeæbler, så kan du nyde smagen af dine egne, hjemmedyrkede æbler i månedsvis.

 

Aromatiske, kønne Cox

Holsteiner Cox er et rigtbærende, aromatisk, sødt og saftigt spise- og madæble,  der modner i september-oktober og som kan lagres lige til jul. Farven er rød-gul og smagen er fantastisk som frisk og egner sig også fortrinligt i salater, i bagværk og til en tur i ovnen til chips.

Et børnevenligt madpakkeæble

Bellida er et nyere, meget sødt, saftigt, rød-gult spiseæble, der modner i slutningen af september eller starten af oktober og kan gemmes til hen på foråret. Samtidig et dejligt, børnevenligt æble til madpakken.​

 

Er du til rødt kød?

Rosette er et nyt og spændende spiseæble, der med sin let-syrlige smag er eminent, hvis du vil sætte knaldrød kulør på dine friske salater, søde desserter og røde æblechips på morgenmüslien. Det yderst farverige spise- og dessertæble har en spredt høst fra august til september. Jo senere høst, jo rødere frugtkød. Du kan også fint gemme det nogle uger i køleskabet.

Et godt gemmeæble

Topaz er et saftigt, frisk og syrligt spise- og madæble, der er gult med røde striber og som du kan plukke i oktober. Det er utroligt godt gemmeæble, der kan holde hele vinteren, hvis du opbevarer det køligt i luftige og frostfrie kasser eksempelvis i carporten.  

 

Fast i kødet

Rød Ingrid Marie er et dejligt, mørkerødt spise- og madæble, som du kan plukke fra slutningen af september eller starten af oktober og gemme lige til januar. Skrællen er tyk og kødet hvidt og fast, mens smagen udvikler sig til en syrlig-sød og saftig med en kraftig aroma.

PS.

Smag før du køber

Husk at smag er individuel og du skal have glæde af dit æbletræ i mange år. Derfor er det en en god ide, at du smager på æblerne før du vælger. Mange planteskoler har i dag gratis smagsprøver på sorterne i æblesæsonen, så du her kan finde dine nye favoritter.